Третокласник запали военно окръжие в Русия

От началото на войната в Украйна в Русия са запалени над 100 военни окръжия

Снимката е илюстративна

Снимката е илюстративна

"Осемгодишно момче подпали военно окръжие в източния руски град Владивосток", пише базираното в Нидерландия издание "Москоу таймс", цитирано от novini.bg.

"Третокласникът влезе в гараж на институцията и подпали намиращите се там мебели. Детето бе хванато бързо от полицаите. Пред разследващите той каза: Исках да извърша нещо хулиганско", добави медията.

"Огънят изгасна от само себе си. Нанесени са незначителни материални щети", посочи още "Москоу таймс".

"Момчето има проблеми с психиката. Въпреки това, на майка му бе съставен акт за пренебрегване на родителските задължения", допълни медията.

"От началото на пълномащабната война в Украйна (24 февруари 2022 г.) в Русия бяха запалени над 100 военни окръжия. В страната имаше две големи вълни от палежи. Първата бе след обявяването на мобилизацията през септември миналата година. Втората вълна бе в  началото на 2023 г., след като властите въведоха електронни повиквателни заповеди и затегнаха наказанията за неявяване във военните окръжия", добави изданието.

"По-голяма част от палежите са извършвани от жени и пенсионери", написа още вестникът.

"Имаше и случаи, когато подпалвачите ставаха жертви на мошеници. Престъпниците са заплашвали хората с разправа с техни роднини или им обещавали да ги отърват от кредити", допълни "Москоу таймс".

"Генералната прокуратура в Москва заяви, че ще разглежда палежите на военните окръжия като терористични актове. От 31 присъди, издадени за подпалване на окръжия, 12 са по раздела на Наказателния кодекс "Тероризъм", посочи още вестникът.

"Наказанията за подпалване на военни окръжия варират от шест месеца до 19 години лишаване от свобода",  припомни медията.