Трусове в Кремъл: Командир на ВДВ публично разкритикува Путин

Владимир Путин

Владимир Путин

Бивши командир на руските Въздушнодесантни войски (ВДВ) си позволи публично да отправи критика към армията на Владимир Путин, докато тя продължава да води пълномащабна война срещу Украйна.

Пенсиониран руски генерал разкритикува министерството на отбраната на страната, че е предоставило на войниците, участващи във войната в Украйна, униформи с лошо качество, предаде Newsweek, цитиран от Факти.бг.

Забележките бяха направени от заместник-председателя на комисията по отбрана на Държавната дума на Русия Владимир Шаманов, бивш главнокомандващ на руските ВДВ, в обръщение към долната камара на парламента.

Публичните критики към армията на президента Владимир Путин са рядкост, като се има предвид, че руският парламент прие законодателство през март 2022 г., налагащо затвор до 15 години за умишлено разпространение на „фалшиви“ новини за армията на страната.

Кремъл използва закона, за да преследва тези, които се отклоняват от наратива на Путин за войната, и дори повдигна обвинения и затвори собствените си военнослужещи за „дискредитиране“ на въоръжените сили на страната.

Шаманов ръководи руските ВДВ от май 2009 г. до октомври 2016 г. Шаманов сравни руските военни с "партизански отряд", твърдейки, че руските войници са принудени да се обличат сами, тъй като предоставените военни униформи са с толкова лошо качество.

Още след началото на пълномащабната война се появиха доклади, че армията на Путин изпраща собствените си войници на фронта зле облечени, зле обучени и с остаряло въоръжение. За Путин животът и на собствените му войници няма значение и те биват хвърляни в месомелачката на фронта.