Турски съд спря финансирането на главната прокюрдската партия

Висш турски съд спря финансирането на главната прокюрдска партия заради предполагаеми връзки с тероризма. Решението на съда лишава Народнодемократическата партия (НДП) - втората по големина опозиционна група в парламента - от ключов източник на приходи в навечерието на парламентарните избори, които трябва да се проведат през юни, съобщи АФП.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обвинява партията, че е политическо крило на забранени бойци, които от десетилетия водят въстание срещу турската държава. HDP отрича официалните връзки с бойците и обвинява правителството, че се е насочило към партията заради силната ѝ опозиция срещу Ердоган.

Бъдещето на HDP може да изиграе важна роля при определянето на успеха на Ердоган на парламентарните и президентските избори, които сега представляват едно от най-тежките предизвикателства за неговото управление.

Главният прокурор Бекир Сахин трябва да представи аргументите си пред съда във вторник. След това съдът ще има възможност да разпусне партията или да забрани някои от нейните членове.

Турските медии съобщават, че тази година партията е трябвало да получи 539 млн. лири (29 млн. долара) финансиране от държавната хазна. Говорител на партията HDP заяви пред АФП, че единственият друг източник на приходи на партията са даренията от поддръжници. /БГНЕС