Туск: Европа навлиза в предвоенна епоха

Доналд Туск, архив

Доналд Туск, архив


„Европа навлиза в предвоенна епоха“, заяви полският премиер Доналд Туск за германския вестник "Die Welt". Думите му дойдоха на фона на продължаващата война в Украйна, която според Туск е променила из основи системата за сигурност в региона.

Туск подчерта сериозността на ситуацията, като наблегна на необходимостта от бдителност и колективни действия пред лицето на нарастващите заплахи.

„Знам, че звучи смазващо, особено за младото поколение, но трябва да свикнем с факта, че е започнала нова ера: предвоенната ера", отбеляза главата на полското правителство.

Министър-председателят заяви, че геополитическият пейзаж не е бил толкова несигурен от 1945 г. насам и добави, че „в момента е възможен всеки сценарий“ и подчерта, че са необходими решителни действия, за да бъде предотвратена катастрофата.

Туск подчерта, че войната е променила отношението на европейските страни към колективната отбрана и заяви, че вече никой в блока не я поставя под въпрос.

Полският премиер призова за по-строги мерки за защита на външните граници на ЕС и добави, че блокът трябва да бъде в състояние да защитава своите граници и територия от външни заплахи. Това изявление дойде на фона на нарастващата опасност от мигрантски потоци, които Москва би могла да насочи към ЕС, пише БГНЕС