Уенди Шърман: България е отличен съюзник - и наш, и в НАТО

Уенди Шърман

Уенди Шърман

Съединените щати продължават да се надяват, че руският президент Владимир Путин ще направи правилния избор и ще избере дипломацията, деескалацията на напрежението и мира в Европа - въпреки че действията му не са окуражаващи. Това заяви в интервю за БНР заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман.

Във Вашингтон все още проучват публикуваните вчера писмени условия на Русия за намаляване на напрежението около Украйна, но отговорът на поне част от тях е категоричен.

Шърман бе ръководител на американската делегация на преговорите в Женева през януари с Русия по исканията на Москва за гаранции за сигурност.

„Русия продължава да държи на исканията си никой да не може да се присъединява повече към НАТО, Алиансът да се върне към състоянието си от 1997 година. Ясно е, че не можем да се съгласим с такова нещо“, заяви Шърман.

Преговорите между Вашингтон и Москва ще продължат в края на идната седмица. Първите дипломати Антъни Блинкън и Сергей Лавров ще разговарят в Европа, но при едно много важно условие - ако дотогава Путин не нахлуе в Украйна.

България се показва като отличен съюзник на Съединените щати, заяви Уенди Шърман:

„България е просто страхотна, тя беше и е отличен съюзник - и наш, и в НАТО. Силата и дълбочината на партньорството ни в областта на сигурността се отразява във всичките общи военни учения и тренировки, на които България беше домакин през последната година - като Defender Europe, в което участваха над 2000 съюзнически военни въпреки пандемията“.