Украинската армия е отблъснала руски атаки в 13 населени места в Донбас



Украинските сили са отблъснали руски атаки в около 13 населени места в Донбас. Най-тежка остава ситуацията в районите на Бахмут и Соледар.

Русия укрепва отбранителната си линия в централната част на Запорожка област, твърди британското разузнаване. Това вероятно отразява безпокойството на руското командване от голяма украинска контраофанзива в южния украински регион или в Луганска област на североизток.

Украйна отрича твърденията на Русия, че при атака в Краматорск са загинали 600 украински военнослужещи. Според руското военно министерство, това е отговорът на Москва за украинското нападение в Макеевка в Новогодишната нощ. Според украинската страна там са загинали 300 руснаци, според руската - 89.

"Тези дни светът отново видя, че Русия лъже, дори когато привлича вниманието към фронта със собствените си изявления. Руски обстрел на Херсон веднага след Коледа. Удари по Краматорск и други градове в Донбас - конкретно по цивилни цели, и в момент, когато Москва говори за "режим на тишина". Още руски заплахи към Европа и света", каза Володимир Зеленски.