Украинците в анексираните територии, които не пожелаят руско гражданство, ще бъдат експулсирани

Ще бъдат депортирани и тези, които искат "насилствено изменение на основите на конституционния ред в Русия"

Владимир Путин

Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин подписа указ, който позволява депортиране от анексираните територии на Украйна на хора без руско гражданство, ако не желаят да приемат такова.

Това сочи официалният портал за правна информация на руското правителство.

Съгласно този документ гражданите на Украйна или притежаващите паспорти на самопровъзгласените "Донецка народна република" и "Луганска народна република" (обявили отделяне от Украйна през 2014 г.) трябва или да станат граждани на Русия, или да заявят, че не желаят. Второто обаче ги превръща в чужденци, считано от 1 юли 2024 г., и така е възможно да бъдат експулсирани.

Депортирани може да бъдат и създаващите "заплаха за националната сигурност" на Русия, ако например искат "насилствено изменение на основите на конституционния ред в Русия, финансиран терористична и екстремистка деятелност, или участват в неразрешени (акции)". Това е на практика забрана на всякаква съпротива срещу анексията.

Мярката засяга и четирите анексирани миналия септември области - Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка - които обаче Русия не контролира напълно. Путин обяви "присъединяването" им миналата есен след "референдуми", които Западът и други страни смятат за фарс. Тогава руският президент обясни, че макар Москва да е готова да преговаря с Киев, "изборът на народа в Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон" не подлежи на обсъждане, съобщава "Дневник".

Също така според сайта на Кремъл Путин е възложил на руското министерство на отбраната, министерството на образованието и науката и Руската академия на науките да разгледат въпроса за организирането на изследване на историята на "специалната военна операция" (така Русия нарича войната в Украйна). Той също така е поръчал да бъдат създадени музеи, посветени на събитията от специална военна операция и подвизите на участниците в нея.