Украйна: Два руски гранични региона вече са активни бойни зони

Високопоставен служител на украинското разузнаване заяви, че въоръжени групи, които той определи като "руснаци, противопоставящи се на Кремъл", настояват за нахлуване на руска територия и са превърнали два гранични региона в "активни бойни зони".

Но губернаторът на един от засегнатите от нападенията руски региони заяви след посещение на села в района, че враждебните войски вече не са там.

Три базирани в Украйна групировки излязоха с изявления, в които се казва, че продължават въоръжените операции в Белгородска и Курска област, и помолиха жителите да се евакуират от населените места заради собствената си безопасност.

"Курска и Белгородска област в момента са район на активни бойни действия. Това е, което потвърждаваме", заяви пред националната телевизия Андрей Юсов, говорител на разузнавателното управление GUR.

"И както заявиха доброволците и бунтовниците, става дума за руски граждани, които, нямайки други възможности, защитават с оръжие гражданското си право срещу режима на Путин."

Вячеслав Гладков, губернатор на руската Белгородска област, заяви в Telegram, че в един от районите, които са били атакувани, не е имало украински сили.

"Мога да заявя, че на територията на областта няма украински войски", пише той в акаунта, публикуван след полунощ местно време. "Сраженията се водят извън него".

Но Гладков каза, че село Козинка "е силно засегнато. Щетите са много сериозни." Жителите са били евакуирани на места, където вече са в безопасност.

По-рано Гладков заяви, че при нападенията на украинските въоръжени сили са загинали двама души, а най-малко 20 са били ранени.

По-рано руски военни блогъри съобщиха, че в Козинка са изпратени руски десантчици. Министерството на отбраната на Русия заяви, че е предотвратило нападение от страна на украинската армия.

Губернаторът на Курска област Роман Старовойт даде малко подробности, но отбеляза в Telegram, че "украинските терористи не са спрели опитите си да вкарат диверсанти на наша територия".

Една от трите въоръжени групировки, легион "Свобода на Русия", заяви в Телеграм, че с оглед на "ограничената военна операция", която се провежда в двете области, моли жителите на някои градове да напуснат района.

Друга организация - "Сибирският батальон", заяви, че е наблюдавала "паническо настроение в град Грейворон - в непосредствена близост до Козинка - с автомобили, които се редят на опашка, за да го напуснат.

Две от групировките са съобщили, че са предприели трансгранично нахлуване по-рано тази седмица.

В миналото руски официални лица са окачествявали групите като марионетки на украинската армия и Централното разузнавателно управление на САЩ, което според Москва се опитва да подклажда хаос в Русия.

Легионът "Свобода на Русия" и Руският доброволчески корпус и преди са поемали отговорност за други трансгранични набези в Русия от Украйна./БГНЕС