Украйна показа изстрелването на американските дронове Switchblade 300, наричани камикадзе

снимка: AeroVironment

снимка: AeroVironment

Украински военни за първи път показаха автономно наземно изстрелване в бойни условия на доставените от САЩ блуждаещи боеприпаси – дроновете Switchblade 300, наричани камикадзе, съобщи Туитър каналът Ukraine Weapons Tracker, съобщава Offnews,bg. Switchblade 300 започват да бъдат прилагани широко по фронтовете на Изток и са идеални срещу небронирани цели и жива сила на пехотата, коментират авторите на публикацията в Туитър.

Първите доставки на Switchblade 300 и предназначените за еднократно използване при атаки и на бронирани цели Switchblade 600 бяха направени в края на март и началото на април, а обучението на украинските оператори е осъществено в Съединените щати. За първи път останки от използван вече боеприпас бяха показани от руснаците в края на март. Тогава незапознати с действието му руски войници писаха, че са свалили дрон.

Плюсът е, че един дрон-камикадзе струва ок. 6000 щатски долара, в сравнение, например с близо 80 хиляди, каквато е цената на един Javelin. Освен това изстрелването на Javelin изисква по-близко разстояние до противника, което излага въоръжените с него на опасност от контраатака.

Switchblade 300 е практически труден за откриване и е проектиран за еднократна употреба. Дължината му е 610 милиметра и тежи заедно с установката за изстрелване и калъфа 2.7 килограма, което позволява да бъде носен нормално от един войник. Достига скорост от 157 километра в час. Сгънат е в цилиндрична форма, а крилете му се разгъват след изстрелването. След изстрелването му операторът има 10 километра или 10 минути за поразяване на цел. Този дрон-камикадзе е с електрически двигател, поради което е много тих и врагът го забелязва, когато вече е късно.