Украйна посреща Деня на достойнството и свободата на фона на продължаващи тежки боеве в Донбас

Владимир Зеленски

Владимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски поздрави украинците с Деня на достойнството и свободата, който се чества от 2014 година след т. нар. "революция на Майдана", и заяви, че страната му ще издържи и ще победи. 

"В Деня на достойнството и свободата ще се съберем на Площада на независимостта. Там, където винаги сме защитавали достойнството и свободата си. На барикадите на Оранжевата революция. Там, където отбелязахме 30-годишнината от независимостта на Украйна. Там, където ще отбележим Деня на победата на Украйна", заяви Зеленски, цитиран от БНР.

Той приветства силния дух на украинците, който запазват въпреки честите ракетни удари, мащабните разрушения и недостига на електроенергия. Правим възможното и невъзможното да възстановим електричеството след руските удари, каза Зеленски, като уточни, че основните проблеми са в Северна и Западна Украйна, както и около столицата Киев.

Зеленски каза още, че руската армия продължава интензивния артилерийски обстрел по украинските сили в Донбас. Русия прехвърли към Донецка и Луганска област войските, които изтегли от Херсон. А от украинската прокуратура съобщиха, че са открили четири места в Херсон, където руските сили са измъчвали военнопленници.

Във видео-обръщение към Асамблеята на НАТО Зеленски призова членовете на алианса да гарантират защитата на атомните централи в Украйна. "Всички имаме интерес да не се стига до опасни инциденти в атомните съоръжения," подчерта Зеленски.

От Международната агенция за атомна енергия определиха като умишлени ударите по Запорожката атомна централа в събота и неделя, за които украинските и руските сили се обвиняват взаимно и призоваха за спирането им. Агенцията има двама инспектори в района на централата, която е под руски контрол.