Унгария блокира използването на замразени руски активи в помощ на Украйна

Виктор Орбан превърна Унгария в най-близкия до Кремъл сателит

Виктор Орбан превърна Унгария в най-близкия до Кремъл сателит

Унгария блокира приемането на закон, който би позволил на Европейския съюз да изпрати милиарди долари от печалби от замразени руски активи в помощ на Украйна, съобщи "Файненшъл Таймс".

През март Европейската комисия представи предложение за използване на 90% от генерираните средства от замразените активи за закупуване на оръжия за Украйна, а останалите 10% да бъдат разпределени в бюджета на ЕС за подпомагане на отбранителната индустрия на страната.

След многоседмични дебати посланиците на ЕС постигнаха политическо споразумение по предложението на 8 май.

Според петима души, информирани за срещата, посланикът на Унгария възпрепятства приемането на законодателство, което би позволило ускоряване на плащанията.

„Засега те блокират всичко, свързано с военната подкрепа за Украйна“, каза един от тях пред ФТ, като предположи, че ситуацията няма да се промени преди европейските избори следващия месец.

На 21 май Съветът на ЕС финализира споразумението за предоставяне на Украйна на между 2,5 и 3 млрд. евро годишно. По-голямата част от сумата ще бъде предназначена за военните нужди на Киев.

Европейската комисия също така обяви, че „средствата ще бъдат на разположение за подпомагане на Украйна от юли 2024 г., като плащанията ще се извършват на две години“.

Според ФТ официалните лица са убедили Унгария да не налага вето на споразумението, като са гарантирали, че унгарската част от финансирането няма да се използва за закупуване на оръжия. Въпреки това Унгария все още не подкрепя законодателството поради опасения, че плащанията ще бъдат автоматични и няма да изискват единодушна подкрепа за всяка отделна сума. /БГНЕС