Унгария отправя предизвикателство към ротационното председателство на ЕС


Унгария осъди предстоящото гласуване на проекторезолюция на Европейския парламент, в която се твърди, че Будапеща е неподходяща да поеме ротационното председателство на ЕС през следващата година заради постигнатите резултати в областта на върховенството на закона.

Резолюцията "поставя под въпрос дали Унгария е в състояние да изпълни тази задача с доверие през 2024 г. с оглед на неспазването на правото на ЕС и ценностите (на ЕС)".

В нея се отправя искане към държавите-членки да "намерят подходящо решение възможно най-скоро", за да се избегне поемането на шестмесечното председателство от Унгария през втората половина на следващата година.

Евродепутатите трябва да гласуват на 1 юни резолюцията, предложена от пет групи в Европейския парламент - консервативната ЕНП, социалистическата С&Д, либералната Renew, Зелените и крайнолявата GUE/NGL.

Унгарският министър на правосъдието Юдит Варга заклейми този ход като "антиунгарска инициатива".

"Нека бъде ясно, че председателството на ЕС не е право, а задължение", заяви тя в публикация във Фейсбук. "Това, което сме обещали, ще изпълним честно, никой не може да ни го отнеме."

По-рано началникът на кабинета на министър-председателя Виктор Орбан Гергели Гуляш заяви, че "ЕС няма правна възможност" да блокира поемането на председателството от Унгария.

"Ако Европейският парламент вземе такова решение, то е също толкова обвързващо, колкото и ако го вземе азербайджанският парламент", заяви Гуляш пред репортери в Будапеща.

Но германският евродепутат от Зелените Даниел Фройнд, яростен критик на Орбан, заяви, че "не мисля, че Орбан заслужава тази сцена", наричайки унгарския лидер "автократ".

"Той не уважава нашите ценности, не уважава нашата демокрация", заяви Фройнд в Twitter и добави, че Парламентът може да "откаже да взаимодейства" с планираното унгарско председателство.

"Да се даде на (Орбан) председателството, докато има война в Украйна, означава по същество да се даде председателството на най-добрия приятел на Путин - мисля, че има риск за сигурността на ЕС", каза той.

След нахлуването на Русия в Украйна Орбан отказва да изпрати военна помощ на Киев, като същевременно се противопоставя на антируските санкции на ЕС и поддържа връзки с Кремъл.

Откакто дойде на власт, 59-годишният националист редовно влиза в конфликт с Брюксел по въпроси от независимостта на медиите и съдебната система до миграцията и правата на ЛГБТК.

ЕС замрази милиарди евро от финансирането на Будапеща заради опасения, свързани с върховенството на закона и корупцията, припомня БГНЕС