Руските наемници от ЧВК "Вагнер" панически отстъпват от Триполи

"Руският елитен наемнически корпус от частната военна компания "Вагнер" е принуден да отстъпва от позициите си в Триполи", пише The Times. 

"На видео са заснети стотици наемници, пътуващи в посока Бани Улид, руските наемници отстъпват, вземайки със себе си артилерията и тегжкото въоръжение", съобщава изданието.

"Групата, управлявана от Евгений Пригожин, близък съратник на президента Путин, изигра ключова роля в сирийската гражданска война, а след това беше изпратена в подкрепа на Либийската национална армия на Халифа Хафтар, подкрепяния от Русия бивш офицер на Муамар Кадафи. През декември Турция дойде на помощ на международно признатото правителство в военни дронове и собствени наемници -сирийски ветерани от гражданската война", припомня The Times

"1 500 бойци на "Вагнер" са избягали в Бани Уалид, след като турската артилерия унищожи седем руски зенитни батареи "Панцир", което стана провал за Москва, която продава тези системи в цулия свят. След като бяха принудени да предадат последните си позиции в Триполи, наемниците от "Вагнер" отстъпват през пустинята. Известно е, че през миналата седмица Хафтар се е опитал да си осигури подкрепата на още една наемническа структура, но тя също е напуснала Триполи. Не е ясно каква ще бъде ролята на наемниците в бъдещите военни действия в Либия", пише авторът.

"Путин опита да организира мирни преговори в Москва, което би се превърнало в символ на новата му роля в Близкия Изток, но маршал Хафтар ги провали. Оттогава Путин проучва потенциални конкуренти, включително и Сейф ал Ислам, сина на бившия диктатор", пише The Times.

Превод: Faktor.bg