В Беларус създават аналог на ЧВК "Вагнер"

В Беларус е започнала подготовка на наемници за създаването на формирования по образец на руската ЧВК "Вагнер".

Представител на преходното опозиционно правителство на опозицията на Беларус Валерий Сахащич е съобщил пред Deutsche Welle, че те се подготвят да бъдат изпратени на фронта в Украйна. 

Става дума за частната охранителна фирма ГардСервис — единствената, на която лично президентът Александър Лукашенко е разрешил да притежава огнестрелно оръжие.

Фирмата рязко е увеличила числеността на състава си до над 1000 души. ГардСервис е назначил "офицери, сержанти и войници, които са служили в силите за специални операции и в спецподразделенията на силовите ведомства на Баларус".  

По думите на Сахащик, наборът и подготовката се провеждат вече няколко месеца, обучението се провежда на полигони.

"Знам, че офицери от 5 бригада на спецназа тренират наемниците на Гардсервис на своя полигон. Освен това компанията разполага и с базата на бившия център за специална подготовка, там също се провеждат активни действия", уточнява той.

Сахащик смята, че ГардСервис ще бъдат използвани в диверсионно-разузнавателни операции и за атаки, а финансирането идва от ръководството на Русия.
Източник от ГардСервис е съобщил пред онлайн изданието "Зеркало", че през лятото в Минск са пристигнали наемници от ЧВК "Вагнер", които са обучавали техните служители и са им обещавали "командировки срещу заплата от 3 700 евро".