В Мариупол обвиняват Москва, че насила отвежда жителите в Русия



Градските власти в Мариупол обвиниха Русия, че е преместила хиляди местни жители през границата в Русия против тяхната воля през последната седмица. ВВС тепърва трябва потвърди тези твърдения, но се появяват още свидетелства за подобни събития.

Служителят Пьотр Андрюшченко каза пред New York Times, че между 4000 и 4500 жители бяха преместени в Тангарог, град в Ростовска област, който граничи с югоизточния ъгъл на Украйна. Той допълни, че те са отведени без паспортите си. Друг украинец каза пред вестника, че е бил в контакт с три семейства, които са били насилствено отведени в Русия.

„Сега ако има руснаци из мазетата, те ги отвеждат насила в Таганрог“, каза Едуард Зарубин, лекар, който напусна града по-рано тази седмица.

Руското министерството на отбраната заяви в петък, че хиляди украинци искат да "избягат в Русия" и правителството им помага.

В момента Мариупол е сцена на интензивни улични битки между руски и украински войски. Градът е бил непрекъснато обстрелван през последните две седмици и местните власти смятат, че вече са загинали 2400 души, съобщава БГНЕС.