В Русия е създадена още една частна военна компания

Тя ще набира новобранци за украинския фронт от затвори и затворнически колонии

Армен Саркисян

Армен Саркисян

Американският институт за изучаване на войната (ISW) съобщава, че в Русия е създадена още една частна военна компания. 

Според източници на организацията за "наблюдаващ" затворите в Русия и временно окупираните украински територии е назначен Армен Саркисян, известен с прозвището Армен Горловский.

"Едно от главните направления на неговата дейност е създаването на нова, частна военна компания. Предполага се, че в близко време тя ще вербова значителен брой новобранци за украинския фронт, които ще бъдат набирани именно в местата за лишаване от свобода", се казва в анализ на ISW.

Спонсор на новата частна армия е руско-арменският бизнесмен Самвел Карапетян, собственик на компанията "Ташир", отдавнашен подизпълнител на "Газпром".

По данни на украинското разузнаване Саркисян е близък до семейството на проруския екс-президент Виктор Янукович и е издирван като един от организаторите на убийствата на Майдана. 

ISW отбелязва, че новата ЧВК е създадена с "благословията" на високопоставени представители на руския режим, доколкото създаването на подобни структури в РФ е забранено със закон. Съществува и версия, че тя ще бъде противовес на ЧВК "Вагнер" на Евгений Пригожин.

Превод: Faktor.bg