Кремъл налага цензура - забраняват на медиите да използват думите "война", нахлуване", "нападение"

Властите заповядват медиите за използват само "официална руска информация", нарушителите са предупредени, че ще бъдат глобявани и незабавно блокирани

Роскомнадзор е заповядал да бъдат премахнати текстове на "Новая газета", "Медиазона", Дожд" и други медии, защото в тях е използвана думата "война".

Медиите са получили официални писмени заповеди и са застрашени от сериозни санкции, ако не ги изпълнят.

"Под вида на достоверни съобщения на тези сайтове е публикувана обществено значима неотговаряща на действителността информация за обстрела от въоръжените сили на РФ на украински градове и жертви сред мирното население, както и материали, в които провежданата операция се нарича "нападение, нахлуване или война", се казва в заповедта на регулатора.

"Новая газета" съобщава, че и e разпоредено да премахне и обръщението на главния си редактор и Нобелов лауреат за мир Дмитрий Муратов иначе изданието ще бъде блокирано.

 

Руският медиен регулатор още твърди, че  са разкрили невярна информация, излъчена и в ефира на радиостанция "Ехото на Москва“, затова настояват тя да бъде премахната. В противен случай заплашват медията, че ще бъде блокирана.

Освен това Роскомнадзор предупреждава радиостанцията, че ако не поеме отговорност, ще й бъде наложена санкция под формата на глоби до пет милиона рубли.

Главният редактор на "Ехо" Алексей Венедиктов казва, че медийният регулатор настоява премахването на всички материали, където "специалната операция" се нарича "война".

Междувременно руските власти поискаха медиите за използват само "официална руска информация", нарушителите са предупредени, че ще бъдат глобявани и незабавно блокирани.

Превод: Faktor.bg