Въпреки войната и санкциите Унгария е получила доставка на руско ядрено гориво

Унгария е получила първата доставка на руско ядрено гориво откакто Москва нахлу в Украйна, съобщи външният министър Петер Сиярто, цитиран от "Франс прес". За разлика от предишните доставки, които са осъществявани с влак, този път горивото е пристигнало със самолет, преминал през въздушните пространства на Беларус, Полша и Словакия, уточни Сиярто.

Унгария има една единствена атомна централа в Пакш, град на около 100 километра южно от столицата Будапеща. Централата разполага с четири реактора тип ВВЕР-440/213 по технология от съветската епоха и осигурява около половината от необходимото на Унгария електричество. В процес на изграждане са още два реактора ВВЕР-1200, като изпълнител на проекта е руската държавна корпорация "Росатом".

„Транспортът досега се осъществяваше с железопътен транспорт от Русия през Украйна до Унгария, но поради войната този вид транспорт беше невъзможен, така че трябваше да се осигури алтернативен вид транспорт и алтернативен транспортен маршрут. Доставката гарантира работата на атомната електроцентрала в Пакш "за следващия дълъг период", каза Сиярто.

Той добави, че ядрената енергия трябва да продължи да бъде освободена от санкциите на ЕС, тъй като блокът обсъжда нови мерки срещу Русия след нарастващото възмущение от войната в Украйна. На 1 март руски товарен самолет, превозващ ядрено гориво, кацна в Словакия, след като прелетя също над Беларус и Полша, което е изключение от забраната за руски самолети във въздушното пространство на ЕС.

 Министерството на външните работи на Украйна обвини в четвъртък Будапеща, че "помага" на руския президент Владимир Путин и нарушава единството на ЕС след телефонен разговор между унгарския и руския лидер. Путин и унгарският премиер Виктор Орбан разговаряха в сряда и Орбан каза на Путин, че Унгария е готова да плати на Русия в рубли за вноса на газ.