Варшава към Минск: Спрете хибридната война и отношенията ни ще се подобрят


Спрете да атакувате границата ни, освободете политическите затворници, не водете хибридна война срещу Полша и Украйна - тогава наистина полско-беларуските отношения ще се подобрят.

Това заяви заместник-говорителят на Министерството на външните работи Павел Яблонски по адрес на беларуския режим в ефира на телевизия "Polsat News".

Служителят беше помолен да коментира изявлението на Александър Лукашенко, че е наредил възстановяване на отношенията между беларуското правителство и Полша. Според Яблонски това са "празни думи".

Той подчерта, че това са условията за подобряване на отношенията. "Престанете да атакувате нашата граница, освободете журналиста Анджей Почобут и повече от 1000 политически затворници. Не продължавайте тази кампания на омраза, хибридната война, която водите срещу Полша и срещу Украйна, бидейки в съюз с Русия", каза той.

"Ние нямаме враждебни намерения към Беларус и никога не сме имали. Искаме да сме в безопасност и да не бъдем нападани... Всеки ден има нападения на полската граница, в момента също", обясни министърът.

По-рано белоруският президент Алекандър Лукашенко заяви, че е наредил на правителството си да възстанови контактите с Полша. "Необходимо е да се започнат преговори с поляците. Наредих на министър-председателя да установи контакт с тях", каза той, цитиран от БГНЕС