Вдигнаха по тревога немски изтребители заради руски Ил-20М край Хелзинки

Изтребители на германските военновъздушни сили бяха вдигнати под тревога заради забелязан руски военен самолет Ил-20М югоизточно от Хелзинки.

"Вчера бяха задействани нашите сили за бързо реагиране в Лага (федерална провинция Мекленбург-Предна Померания в Северна Германия). Руски самолет Ил-20М без [обявен] план за полет беше засечен от нашите изтребители Eurofighter югоизточно от Хелзинки", се казва в изявление на ВВС на ФРГ, публикувано в X (бивш Twitter). Посочва се, че операцията е приключила без инциденти след установяване на визуален контакт с руския самолет.

В края на януари германските военновъздушни сили заявиха, че са вдигнали във въздуха изтребители Eurofighter заради руски военен самолет, който според тях е летял без сигнал от транспондера в международното въздушно пространство близо до остров Рюген. Подобен инцидент, както пише вестник Die Welt, вече е имало и през април 2023 г.

По-рано руското министерство на отбраната заяви, че всички полети на руската военна авиация се извършват при стриктно спазване на международните правила за използване на въздушното пространство./БГНЕС