Великобритания запазва санкциите срещу Русия, докато Украйна не получи компенсации

Предложените мерки имат за цел да накарат Москва да поеме отговорността за войната в Украйна

Джеймс Клевърли

Джеймс Клевърли

Днес Великобритания обяви въвеждането на законопроект, който ще позволи санкциите срещу Русия да останат в сила, докато Москва не изплати компенсации на Украйна, съобщи британското външно министерство. Това предложение на Обединеното кралство идва в подкрепа на украинската страна, която продължава да се защитава от руската инвазия.

Новият законодателен акт позволява на британското правителство да запази санкциите срещу Русия в сила, променяйки целите им. Те вече ще имат за цел насърчаването на изплащането на компенсации от страна на Русия. Предложените мерки имат за цел да накарат Москва да поеме отговорността за войната в Украйна, като се осигури финансова помощ за възстановяването на страната, предаде БТА.

Министърът на външните работи на Великобритания, г-н Джеймс Клевърли, подчерта необходимостта от подкрепа за Украйна, като се има предвид тежестта на войната и нуждата от значителни усилия за възстановяване. Той заяви: "Ужасяващите последици от войната на Путин са ясни, а нуждите на Украйна от възстановяване са огромни. С помощта на тези мерки подсилваме подхода на Обединеното кралство и потвърждаваме готовността на Великобритания да използва санкции, за да гарантира, че Русия ще плати за възстановяването на страната, която нападна така безразсъдно."