Виена привика пратеник на ЕС заради коментари за "кървавите пари" от руския газ

В четвъртък Виена привика пратеника на Европейската комисия, след като според съобщенията той упрекна Австрия, че продължава да купува руски газ с "кървави пари".

Изпълнителният орган на ЕС също се разграничи от коментарите, като ги нарече "достойни за съжаление и неуместни".

Австрийските и руските газови връзки датират от десетилетия, а австрийските експерти в областта на газовата промишленост настояват, че руският газ ще продължи да бъде от решаващо значение за страната въпреки войната в Украйна, предаде АФП.

Представителят на ЕК Мартин Селмайр съобщи, че на събитие във Виена в сряда е заявил, че е "изненадан", че в Австрия не е имало протести с искане страната да намали допълнително вноса на руски газ.

"О, Боже мой, 55% от австрийския газ продължава да идва от Русия", казал Селмайр според австрийската информационна агенция АПА.

"Кървави пари се изпращат в Русия всеки ден със сметката за газа", добави германският дипломат.

Представителството на ЕК не отговори веднага на запитването за коментар.

Австрийското външно министерство съобщи в четвъртък, че е призовало Селмайр.

Европейската комисия също поиска от Селмайр да "докладва незабавно за инцидента в Брюксел", според говорителката на комисията Дана Спинант.

"Комисията се разграничава от достойните за съжаление и неуместни изявления, направени от ръководителя на представителството в Австрия", се казва в нейното изявление.

Комисията настоява пред своите членове да намалят потреблението си на газ и да се откажат от руския газ.

Преди нахлуването в Украйна Австрия внасяше 80 % от своя газ от Русия. Според правителствени данни през юни този дял е бил 60 % за алпийската страна - членка на ЕС с население от девет милиона души. OMV, в която австрийската държава притежава 31,5 процента, има договор за закупуване на газ от Газпром до 2040 г. Правителството заяви, че иска да се освободи от руския газ. Австрийските политици отдавна се стремят към близки връзки с Русия - един бивш министър се прочу с това, че покани руския президент Владимир Путин на сватбата си - докато Москва не нахлу в съседната страна. Австрийските компании продължават да развиват бизнес в Русия./БГНЕС