Войната в Украйна взема все повече цивилни жертви, руснаците избиват майки и деца

 Русия продължава непровокираното си яростно нападение срещу Украйна, въпреки наложените от Запада строги санкции и международните призиви за незабавно прекратяване на военните действия. Продължава икономическата изолация на Москва, като все повече компании прекратяват дейността си на територията на Русия.

Ето някои от по-важните събития, за които информираха световните информационни агенции през последните часове.

Четирима души, включително майка и две деца, загинаха при минометен обстрел, докато цивилни граждани напускаха град Ирпин край Киев.

Украински представители на отбраната предупредиха, че Русия се готви да започне тотална атака срещу столицата Киев. Силите на Москва са обстрелвали тази нощ интензивно квартали в периферията на града и са презареждали танкови бойни части с гориво, пренесено от Беларус, в подготовка за атаката, заявиха официални лица

Цените на петрола достигнаха най-високият си ръст от 13 години насам.

Военните действия на Русия няма да спрат, докато не бъдат изпълнени исканията на Москва, заяви Владимир Путин.

Британски военни специалисти заявиха рано тази суприн, че руските сили са постигнали минимални успехи през последните 48 часа, като войските им са останали блокирани от силната украинска съпротива и слабата логистична подкрепа.

Въпреки изявленията на Путин за успехите на руската армия, ежедневния разузнавателен доклад, публикуван от британското министерството на отбраната твърди, че "много малко вероятно Русия да е постигнала успешно планираните си цели до момента".

Потвържадава се, че през последните 24 часа са продължили интензивните руски въздушни и артилерийски удари по военни и цивилни обекти в украинските градове.

Световният ядрен надзорен орган /МААЕ/ заяви, че е силно обезпокоен от съобщенията, че ядрената централа „Запорожие е под командването на руски командир, чиито сили са я превзели

Поредният опит за евакуация на цивилни граждани от южния град Мариупол се провали, като градският съвет обвини за това неспазването от страна на Русия на споразумението за „зелени коридори”. В крайбрежния град при руски обстрел са загинали десетки хора, а украинският президент Володимир Зеленски предупреди войските на Москва, че неговите сили ще преследват до гроб всеки войник, който извърши военни престъпления в Украйна.

Сенатор Марко Рубио - най-високопоставеният републиканец в сенатската комисия по разузнаването, заяви пред CNN, че налагането на забранена за полети зона над Украйна почти сигурно би означавало "започване на Трета световна война".

Икономическите санкциите продължават да са все по-критични за икономиката на Москва. Компании като Netflix, American Express, KPMG и PricewaterhouseCoopers са сред последните икономически гиганти, които преустановиха предоставянето на услуги в Русия./БГНЕС, АФП, Би Би Си