ВСУ разширяват контрола над левия бряг на Днепър


Въоръжените сили на Украйна са задържали позициите си на източния (левия) бряг на река Днепър в Херсонска област и са разширили контрола над районите северно от Подстепное. Това се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната, предава РБК-Украйна, цитирана от Фокус.

По т.нар. Южна ос руските войски са започнали атаки близо до границата на Донецк и Запорожие на 6 ноември, но не са постигнали напредък. Генералният щаб на ВСУ съобщи, че руските сили са атакували неуспешно край Староморске.

Руският батальон "Восток", действащ в района на границата на Донецко-Запорожката област, обяснява, че лошото време не е подходящо за висока бойна активност, а артилерийските дуели се водят предимно на фронтовата линия.

Геолокационни кадри, публикувани на 6 ноември, показват, че руските войски са напреднали леко на изток от Загорни (11 км югозападно от Гуляй-Поле).

Руски военен кореспондент твърди, че край Вербовое продължават позиционните боеве и че украинските сили се опитват да разстроят руските отбранителни системи в района.

Друг руски военен блогър твърди, че ВСУ извършват периодични локални атаки с ограничени сили близо до Копан, Робота, Вербовое и Новопрокопка.

Генералният щаб на ВСУ сили съобщи, че силите на Киев са отбили руски атаки северно от Нестерянка и близо до Пятихатки.

Руският "военен кореспондент“ докладва, че украинските сили все още държат позиции в една част от Кринки (30 км източно от Херсон), въпреки опитите на Русия да изтласка ВСУ от източния бряг на река Днепър. Според съобщения украинските сили са разширили контрола над своите позиции северно от Подстепно (17 км източно от Херсон).

Друг блогър, свързан с Кремъл, подчертава, че украинските войски са отблъснали руска атака близо до Кринки.