Вучич: Признаване на Косово за влизане в ЕС е като да ти предложат сирене в капан за мишки

Александър Вучич и Шарл Мишел

Александър Вучич и Шарл Мишел


Сръбският президент Александър Вучич сравни признаването на независимостта на Косово за членство в ЕС с капан за мишки без безплатно сирене. Сръбският лидер заяви това на съвместна пресконференция с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в Белград.

"Ускореният подход към ЕС, ако има такъв, носи ли проблеми за нас, означава ли признаване на Косово и някои други неща? Ако си мислите, че ще получите безплатно сирене, това никога няма да стане, то се предлага само в капан за мишки. В същото време това не са неща, които не знаем, не става дума за признаване, а за цялостно споразумение за нормализиране на отношенията с Прищина, за което знаем още от времето, когато поехме по европейския път, това не е новина за нас. Отдавна признахме, че искаме да бъдем част от ЕС, това е нашето искане, а тяхното искане е да постигнат споразумение за нормализиране на отношенията. Няма нужда да се заблуждаваме и да се преструваме, че някой в тази страна не знае за това", каза сръбският президент.

В началото на май Вучич заяви, че Сърбия ще продължи да върви по пътя на присъединяването си към ЕС, въпреки нежеланието на по-голямата част от населението на страната да се присъедини към Европейския съюз. Брюксел обаче многократно е давал да се разбере на Белград, че европейската интеграция на Сърбия е възможна само ако тя признае независимостта на Косово, припомня БГНЕС