WSJ: Байдън предлага временна отмяна на данъка върху горивата


Президентът на САЩ Джо Байдън възнамерява временно да отмени федералния данък върху горивата заради рекордните цени на бензина в страната, съобщи Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.

Според тях американският лидер и неговите съветници обсъждат мярката от месеци. Според графика, разпространен от Белия дом, президентът на САЩ ще произнесе днес реч относно ситуацията с повишаването на цените на бензина в страната. Решението за временно премахване на таксата от 18,4 цента за галон (3,785 литра) гориво ще трябва да бъде одобрено от Конгреса, така че, както отбелязва вестникът, подобна мярка от страна на Байдън изглежда "предимно символична".

Вестникът подчертава, че и републиканците, и демократите в Конгреса са скептично настроени към отмяната на данъка върху горивата, тъй като законодателите се съмняват, че подобна мярка ще помогне за стабилизиране на ситуацията с високите цени по бензиностанциите.

В края на зимата в САЩ започна постоянно повишаване на цените на дребно на бензина, причинено от нарастващите световни цени на петрола, въпреки опитите на Белия дом да противодейства на тази тенденция. По данни на Американската автомобилна асоциация, която следи цените на повече от 60 000 бензиностанции в страната, средната цена на галон обикновен бензин е 4, 97 долара. За сравнение през първата седмица след встъпването в длъжност на Байдън като президент на САЩ в края на януари 2021 г. тя е била 2,39 долара, припомня БГНЕС