WSJ: Чехия купува боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Украйна е на път да получи големи партиди от боеприпасите, от които много се нуждае, но те няма да дойдат от САЩ или друг стълб на НАТО, пише The Wall Street Journal.

"По-скоро сделката е сключена от страна без излаз на море с 10 милиона души, притисната между Германия и Полша, известна с живописната си столица и качеството на бирата си, но също така и дом на голяма оръжейна индустрия".

Чешката република използва контактите си от ерата на Студената война, за да получи боеприпасите, от които Украйна се нуждае. В условията, когато помощта на САЩ за доставка на оръжие е блокирана, производството на боеприпаси на Запад расте бавно, а запасите на Киев намаляват, Прага ги купува от страни, които действат като съюзници на Москва.

Според WSJ Чешката република е получила около 800 000 артилерийски снаряда от различни доставчици по света и е идентифицирала още 700 000 единици, които могат да бъдат поръчани, ако има допълнително финансиране. Досега вече е осигурен първият транш от 300 000 снаряда, като Германия е с най-голям принос.

Бившето членство на страната в бившия съветски блок се оказа неочаквана помощ. Чешката република наследи голяма оръжейна индустрия с клиенти по целия свят и добри отношения с много страни от  глобалния юг, които имат големи запаси от оръжия от съветската епоха и са в състояние да произвеждат дори повече.

Въпреки че Прага мълчи откъде идват боеприпасите, WSJ пише, че сред доставчиците са съюзници на Русия. Търговските споразумения предвиждат доставките да се извършват през Чешката република или трети страни, за да се скрие всяка пряка връзка между страните на произход и Украйна и да се избегне гнева на Москва.

"Поверителността е ключова: Ние говорим и ще говорим с всички, независимо от тяхната лоялност или политическа позиция – с някои изключения, като Северна Корея", е заявил Томаш Пояр, съветник по националната сигурност, цитиран от Фокус.

От своя страна Ян Иреш, чешки заместник-министър на отбраната, е посочил, че чешката инициатива разкрива противоречие между приятелското публично отношение на някои правителства към Русия и желанието им да сключват "насаме" сделки със съюзниците на Украйна.