WSJ: Русия извърши операции срещу водената от САЩ коалиция в Сирия


Съединените щати са загрижени за действията на Русия в Сирия заради предполагаемата поредица от операции на руските въоръжени сили срещу водената от САЩ коалиция. Това съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на американски официални лица.

Русия е извършила операции този месец, включително една тази седмица в стратегически разположена база в южната част на страната, казаха те. Отбелязва се, че Русия е нанесла въздушни удари по гарнизона близо до границата на Сирия с Йордания. В материала се подчертава, че Москва е уведомила Вашингтон чрез действащата комуникационна линия за предстоящия удар в отговор на предполагаема атака срещу сирийските правителствени сили. Предупреждението показа, че американската армия не е цел на удара, но руските сили "са преследвали мисията на САЩ в Сирия".

Освен това, според WSJ, по време на удара в близост до базата не е имало американци и няма жертви сред американските военни и коалицията.

В същото време се подчертава, че действията на Русия са разтревожили американските военни, които се опасяват, че грешка в изчисленията може да ескалира в непреднамерен конфликт между руски и американски войски в Сирия, съобщава БГНЕС