Z-блогър се самоуби заради тормоз, след като разкри огромните руски загуби в боевете за Авдеевка

Андрей Морозов, Telegram

Андрей Морозов, Telegram

Руският военнослужещ и Z‑блогър Андрей "Мурз" Морозов, който пишеше за загубите на руските части под Авдеевка, се е самоубил. В предсмъртното си писмо, публикувано в телеграм канала на "Мурз" "Пишат ни от Янина" той се оплаква от тормоз и натиск.

По предварителна информация, Z-блогърът се е застрелял. В предсмъртното си писмо той пише, "че е преследван от политическите проститутки, начело с Владимир Соловьов" (Владимир Соловьов е телевизионен водещ и пропагандист). 

На 18 февруари Морозов публикува текст, в който говори за гибелна та 16 хиляди руски войници в боевете за Авдеевка. Публикацията предизвика силен отзвук, а Морозов беше яростно критикуван в предаването на Соловьов.

На 20 20 февруари Морозов изтри този текст, а в предсмъртното си писмо споменава, че е бил принуден да направи това.

"Другарю полковник, по ваша заповед ме принудиха да изтрия поста от моя телеграм-канал. А Вас ви е принудило вашето командване, опирайки се на старата, добра, армейска колективна отговорност. Ако не го махне - няма да ви пратим снабдяване. Снаряди, Коптери. Нови танкове и БМП. А него, вашето конадване, е било принудено от политическите проститутки начело с Владимир Соловьов, които не смеят да дойдат и сами да натиснат спусъка.

Е, добре, аз ще го направя сам. Сам ще се разстребям, ако никой не се осмели да свърши тая никаква работа. А на вас ще ви дадат танкове и коптери", пише Морозов.

След премахването на поста на 20 феврураи в Кремъл е имало среща между Владимир Путин и Сергей Шойгу, министърът на отбраната, на която е обсъждано превземането на Авдеевка. Шойгу е докладвал за презвемането на града "с минимални загуби".

Морозов е еидн от създателите на "Координационения център за помощ на Новорусия"  е бивш лидер на национал-сталинистката група "Червениятт блицкриг". През 2000 година той организира поредица от акции срещу апозиционния политик Иля Яшин, който в момента е в затвора като противник на войната, публициста Юлия Латинина и главния редактор на закрития по заповед на Кремъл вестник "Московский комсомолец" Павел Гусев.

През 2008 година е осъден на три години изправителна колония заради стрелба срещу офис на "Единна Русия", от 2014 година участва в бойни действия в Донбас, на територията на Украйна.

Превод: Faktor.bg