Заради престрелки в Хатай Германия също спря спасителните операции

Федералната агенция за техническа помощ на Германия и неправителствена организация за помощ на жертви от природни бедствия взеха решение за спиране на спасителните, обяви говорител на германското НПО.

„През последните часове ситуацията със сигурността в провинция Хатай очевидно се е променила. Има все повече съобщения за сблъсъци между различни групировки, има и изстрели”, обясни говорителят Стефан Хайне.

Германските екипи „засега остават в общия базов лагер “ и ще подновят търсенето си, когато турските власти за гражданска защита „сметнат, че е достатъчно безопасно“.

По същата причина по-рано днес прекратяване на спасителните операции обяви и австрийска военна част от 82 души, специализирана в издирване на ранени и пострадали.

Те бяха пристигнали в Хатай във вторник с 45 тона оборудване и успяха да спасят девет души от развалините. Те трябваше да се върнат в Австрия в четвъртък, но планът засега се преразглежда.

Правителството на Турция ще предприеме мерки срещу лицата, които са замесени в мародерство и други престъпления в окръзите, засегнати от разрушителните земетресения, заяви в събота Реджеп Ердоган, предаде Ройтерс. Турският президент говори по време на посещение в районите на труса.

„Ние обявихме извънредно положение. Отсега нататък хората, които участват в мародерства и отвличания, трябва да знаят, че ръцете на държавата ще стигнат", категоричен е той. 

Ердоган каза още, че стотици хиляди сгради в Южна Турция са станали необитаеми и обеща властите да предприемат стъпки за възстановяване на разрушените градове в рамките на седмици.

„Ние планираме да изградим отново стотици хиляди сгради. Ще предприемем конкретни стъпки в рамките на няколко седмици“, посочи турският президент.
Трусът от 6 февруари с магнитуд 7,8 по Рихтер взе почти 25 000 жертви в Турция и съседна Сирия.