Зеленска: Докато британците броят пенитата в сметките си, ние броим нашите жертви

Ако подкрепата за Украйна беше по-силна, тази криза щеше да бъде по-кратка

Олена Зеленска

Олена Зеленска

Ако подкрепата за Украйна беше по-силна, тази криза щеше да бъде по-кратка. Това заяви първата дама на Украйна - Олена Зеленска, в интервю за Би Би Си.

В интервюто, записано в Киев, Зеленска казва също, че докато британците броят пенита, то украинците броят жертви и, че е важно да се изтъкват колко са жертвите на войната. Тя говори и за личния си живот след началото на руската инвазия. Пълната версия на интервюто ще бъде излъчена по-късно днес.

"Разбирам, че ситуацията е много тежка. Но нека да припомня, че по време на епидемията от Ковид-19, а тя все още не е отминала, имаше също увеличение на цените, Украйна също беше засегната". Зеленска допълва, че и сега цените се увеличават в Украйна, но в допълнение са убивани и хора. "Така, че когато вие започвате да броите пенитата в банковата си сметка, или в джоба си, ние правим същото и броим нашите жертви", казва тя, предаде БТА

Във Великобритания инфлацията достигна 13,23 процента тази година, което е най-високото ниво от 42 години, а Централната банка каза, че основната причина за това увеличение и за ниския икономически растеж, който се очаква тази година, е нарастването на енергийните цени, подкладено от руската инвазия в Украйна, отбелязва Би Би Си. Европейските страни обвиниха Русия, че използва природния газ като оръжие, като ограничава доставките в отговор на наложените й санкции, припомня Би Би Си.

Пред Би Би Си Зеленска казва, че е трудно за хората извън Украйна да разберат въздействието на войната върху украинския народ, но е важно да се споделят истории относно жертвите в конфликта.

Тя допълва, че много родители са били развълнувани от историята на украинско момче, което, плачейки прекоси украинско-полската граница миналия март. "Мисля, че бащите и майките, гледали това видео, няма как да не избухнат в сълзи. Винаги се поставям в тяхната ситуация и мисля, че всеки, че всяко човешко същество на света трябва да почувства същото", заявява Зеленска. 

"Ето защо ние трябва да разкажем тези истории, да покажем тези истории, защото това са лицата на войната. Не броят на хвърлените бомби, не похарчените суми, а човешките истории са лицата на тази война и има хиляди такива истории", добавя тя.

В интервюто Зеленска говори и за съпруга си. Тя казва, че се е почувствала обидена, когато някои хора са останали изненадани от трансформирането му от телевизионен актьор във военновременен лидер. "Той е мъжът, когото винаги съм познавала. Той няма да направи нищо по-различно", казва тя.

Зеленска споделя и, че рядко вижда съпруга си сега, но двамата разговарят всеки ден.

Запитана дали смята да дойде във Великобритания, която  е домакин на Евровизия, тъй като Украйна, спечелила конкурса тази година, бе сметната за прекалено несигурна, за да го организира догодина, Зеленска казва, че би искала това. И допълва, че чувства и горчивина от факта, че победителите няма да са домакини на събитието.