Зеленски: Бързото отпускане на военна помощ е жизненоважно за нас

Володемир Зеленски

Володемир Зеленски

Във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви пред председателя на Камарата на представителите на САЩ, че е жизненоважно Конгресът бързо да приеме нов пакет за военна помощ за Киев, за да се запази международното единство по конфликта с Русия.

Председателят на републиканците Майк Джонсън от месеци задържа законопроекта, който би осигурил военна и финансова помощ за Украйна в размер на 60 млрд. долара.

"Бързото приемане на американската помощ за Украйна от Конгреса е жизненоважно. Признаваме, че в Камарата на представителите има различни мнения за това как да се процедира, но ключовото е въпросът за помощта за Украйна да остане обединяващ фактор", заяви Зеленски на X.

Зеленски заяви, че е казал на Джонсън, че руските удари по украинските градове "ескалират и могат да бъдат спрени само с физическата сила на нашата отбрана".

"И е много важно Конгресът да запази водещата си роля, така че защитата на свободата да остане идея, която обединява - в нашите страни и в мнозинството в света."

Украинските войски са на опашката на бойното поле, като се сблъскват с недостиг на артилерийски припаси, тъй като американската помощ се задържа в Конгреса, а Европейският съюз не успява да достави навреме боеприпасите, които беше обещал по-рано.

Украинските военни заявиха, че техният главнокомандващ Олександър Сирски е разговарял с председателя на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ Чарлз Браун по въпроси, свързани с бойното поле.

В разказ за разговора, публикуван в Telegram, се казва, че Сирски е обсъдил "въпроса за жизненоважната помощ на САЩ за Украйна", включително укрепване на защитата срещу руски въздушни атаки и изграждане на укрепления.

Миналия петък Русия нанесе най-мащабния си въздушен удар по енергийната система на Украйна след нахлуването през февруари 2022 г., като повреди енергийни блокове на голям язовир и предизвика прекъсване на електрозахранването за повече от един милион души./БГНЕС