Зеленски: Нуждаем се от повече ПВО, за да защитим маршрутите за зърно и регионите, граничещи с Русия

Володимир Зеленски

Володимир Зеленски

"Украйна се нуждае от повече противовъздушна отбрана, за да защити маршрутите си за износ на зърно, както и регионите, граничещи с Русия", каза президентът Володимир Зеленски на международна среща на върха за продоволствената сигурност в Киев.

„Има дефицит на противовъздушна отбрана – това не е тайна“, коментира Зеленски на срещата на върха „Зърно от Украйна“, на която присъстваха високопоставени служители от европейски държави, включително президента на Швейцария Ален Берсе и премиера на Литва Ингрида Симоните.

Зеленски говори след като Русия атакува Украйна със 75 дрона през нощта, което е най-голямото нападение с дронове във войната. Съвместната пресконференция на тримата лидери беше прекъсната от поредната сирена за въздушна тревога.

Зеленски сподели, че Украйна ще бъде снабдена от своите чуждестранни партньори с кораби, които да придружават конвои от товарни кораби от пристанищата на Украйна, за да се гарантира тяхната сигурност.

„Имам споразумения с няколко държави за мощно придружаване на конвоите от украинци, но с помощта на (чужда) техника“, каза той.

Урсула фон дер Лайен обеща подкрепа в писмо до Зеленски, което тя сподели в социалната медийна платформа Twitter, като каза, че Комисията ще предостави 50 милиона евро за „бързи ремонти и надстройки на инфраструктурата в пристанищата на Украйна“.

Украинският президент каза, че Киев се надява да реши недостига си на противовъздушна отбрана чрез нови доставки от партньори и увеличаване на собствения си производствен капацитет, нещо, по което според него има напредък. ОЩЕ: Украйна очаква положителна оценка за перспективите си за членство в Евросъюза