Зеленски призова за разрешение за употреба на западни оръжия по руска територия

Володемир Зеленски

Володемир Зеленски

Володимир Зеленски призова западните партньори на Украйна да позволят на Киев да използва западни оръжия за нанасяне на удари по територията на Русия, съобщи „Киев Индипендънт“.

„Виждаме всяка точка на концентрация на руски войски. Знаем всички райони, откъдето се изстрелват руски ракети и бойни самолети", заяви Зеленски.

„Унищожаването на тази терористична сила и по този начин спасяването на хиляди човешки животи и гарантирането, че разширяването на войната ще бъде спряно, е чисто политическо решение. Решение, което трябва да бъде взето“, добави украинският президент.

Съюзниците на Украйна обсъдиха призивите на Киев. Германският политик от Зелената партия Антон Хофрайтер наскоро се изказа в подкрепа на идеята, за да се защитят украинските цивилни.

Зеленски също така призова Запада да „ускори“ и увеличи доставките на F-16 за Украйна. Украинският лидер благодари на партньорите си за осъждането на руския удар по хипермаркет в Харков, при който загинаха 16 души. Той добави, че „е важно това осъждане да доведе до напълно справедливи последствия“.

Украинският депутат Йехор Черниев твърди, че Вашингтон е започнал да обсъжда решението да разреши на Украйна да използва американски оръжия на руска територия, като се позовава на неофициални разговори в кулоарите на Парламентарната асамблея на НАТО.

На 26 май германският канцлер Олаф Шолц заяви, че е против това Украйна да използва западни оръжия, за да атакува руска територия.

Шолц каза, че Германия е дала на Украйна ясни правила, забраняващи използването на германски оръжия на руска територия, и че не вижда причина това да се променя. Той добави, че политиката му е да предотврати ескалация в „наистина голяма война“./БГНЕС