Зеленски: САЩ ще дарят 800 млн. долара за производството на дронове в Украйна

Володемир Зеленски

Володемир Зеленски

Президентът Володимир Зеленски благодари на САЩ за военната помощ на стойност 400 млн. щатски долара. Зеленски заяви, че се подготвя отделен пакет на стойност 800 млн. щатски долара за финансиране на производството на украински дрона.

Съобщението дойде по време на вечерното видеообръщение на украинския президент, съобщи „Укринформ“.

„Днес има ново решение на САЩ да подкрепят Украйна. Нов пакет за отбрана. Сумата е 400 милиона долара. Подготвя се още един отделен пакет - финансиране на производството на украински безпилотни самолети, 800 млн. долара. Украйна е благодарна за тази подкрепа. Трябва да гарантираме, че въпреки всички политически заплахи в света, Украйна може последователно да защитава своя суверенитет и независимост. И ние със сигурност ще го направим“, каза Зеленски.

Той подчерта, че Киев се нуждае от решимостта на партньорите си в изпълнението на Плана за победа, особено на фона на информацията за особената роля на Северна Корея в подкрепа на Русия.

„Всяка среща с партньорите е разговор, по-специално за отбранителната индустрия. И днес с министъра на отбраната на САЩ Остин говорихме за изпълнението на нашия План за победа. Говорихме за конкретни стъпки, които могат да реализират точките от плана. Нуждаем се от решимостта на нашите партньори, особено на фона на информацията за специалната роля на Северна Корея в подкрепа на Русия“, каза Зеленски.

„Путин се страхува от мира и затова търси начини да засили агресията и да изведе Северна Корея на фронта. Това е очевиден сигнал към целия свят, който иска само война. И в тази ситуация съм благодарен на всеки лидер и всяка държава, които сега увеличават подкрепата си за Украйна, които подкрепиха първата встъпителна среща на върха за мир и които ни помагат да подготвим втората среща на върха. Да я подготвим така, че тя да стане наистина ефективна“, подчерта украинският лидер. | БГНЕС