Жертвите от наводнението в Либия главоломно растат - достигнаха 20 000 души

Стопкадър: Al Jazeera

Стопкадър: Al Jazeera


Изключително тежка остава ситуацията в Либия след огромните наводнения в страната. Сериозни разминавания има в данните за броя на жертвите. Властите потвърдиха смъртта на 5300 души, докато кметът на най-засегнатия град Дерна смята, че загиналите са близо 20 хиляди. Властите продължават да координират доставките на помощ за засегнатите от наводненията райони.

Източният либийски град Дерна, който беше наводнен от проливни дъждове миналия уикенд, е неразпознаваем. Там, където преди няколко дни е имало улици, тротоари, къщи и мостове, сега всичко е кал и тиня. Кметът на града Абдулменан Ал-Гаити заяви, че броят на жертвите на наводненията в страната е далеч по-голям от потвърдените 5300, като най-вероятно става дума за близо 20 хиляди загинали. ООН предупреди за риск от разпространение на болести от замърсяванията.


“Има хора, изчезнали в долините, и не знаем дали са живи или мъртви. В Алфайдия изгубихме осем души, а освен това се притесняваме и за Дерна”, заяви кметът.

На място работят екипи от Турция, Египет, Тунис ,Италия и Испания.

“Трябва да изпратят булдозери. Главната електрическа компания трябва да се намеси. От събота сме без електричество, около пет дни сме без ток. Водната компания също трябва да се намеси, те трябва да дойдат да поправят водосточните тръби", каза още кметът. 

По-рано Великобритания обяви, че предоставя на Либия първоначална помощ в размер на 1 милион лири. ООН също вече е отпуснала 10 млн. долара от Централния фонд за спешно реагиране.