​Арестуват Стамболийски – заплашил царя с убийство

Бурни политически страсти, нападки и разделение на обществото бележат България и преди 99 години.

Бурни политически страсти, нападки и разделение на обществото бележат България и преди 99 години. На днешния ден през далечната 1915 г. лидерите на създадената тогава обединена опозиция отиват на аудиенция при цар Фердинанд. В групата участват Ив. Ев. Гешов (Народна партия), Александър Малинов (Демократическа партия), Стоян Данев (Прогресивнолиберална партия), Найчо Цанов (Радикалдемократическа партия) и Александър Стамболийски (БЗНС).

На срещата особено дързък език държи водачът на земеделците, който нарича присъединяването на България към Тройния съюз “равносилно от наша страна със самоубийство и пълно национално затриване”. Стамболийски заплашва царя, че ако продължи да върви по този път, рискува не само короната, но и главата си. Думите на земеделския водач се приемат като открита заплаха за живота на царя, а Александър Стамболийски е арестуван и хвърлен в затвора. Александър Малинов пък е поставен под домашен арест. За тази си постъпка малко по-късно Стамболийски е осъден на доживотен затвор.

Почти 100 години по-късно политическите нрави в София са си пак балкански, само дето властта днес е в политиците и те могат да арестуват неудобните си опоненти, а Темида им изпълнява поръчките. Царят е без корона и власт и за да си запази имотите, слугува на политиците.