​Местан внесе Проект за създаване на Временна анкетна комисия за скандала „Нинова - Решетников"

Има ли събрана информация за външна хибридна война, която се води срещу България, пита политикът

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан внесе в парламента Проект засъздаване на Временна анкетна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства относно множеството сигнали за пряка намеса на руски фактори във вътрешната и външната политика на България с цел изваждане на страната от ЕС и НАТО.

От ДОСТ предлагат Анкетната комисия да има срок на действие 1 месец и да се състави от 18 членове на паритетен принцип – по двама от всяка парламентарна група плюс двама независими народни представители, съобщиха от пресцентъра на партията.

Повод за острата реакция на Местан станаха разкритията за водени тайни договорки при издигането на Румен Радев за президент между лидера на БСП Корнелия Нинова и един от анализаторите на руския президент Путин – ген. Леонид Решетников. Обезпокояващи са и изразените намерения за изваждане на България от ЕС и НАТО и ориентиране в орбитата на Русия. Казусът стана още по-заплетен, след като и двете срани се обвиниха взаимно в лъжи, корумпираност, клеветничество, „безсъвестност“.

Ето и пълният текст с мотивите:

Мотиви

През последните няколко седмици сме свидетели на грандиозен скандал по повод на разговорите между български политици и по-специално – между председателя на БСП г-жа Корнелия Нинова и директора на РИСИ ген.-лейтенант Л. Решетников.

Разрастването на скандала, взаимните обвинения между Решетников и Нинова в лъжи, корумпираност, клеветничество, „безсъвестност“ вместо да водят до изясняване на казуса, пораждат все повече въпроси пред българските граждани и сгъстяват съмненията за външнополитическа намеса в стратегическия избор на Р България да се развива като държава – член на ЕС и НАТО. Става въпрос за съмнения за пряка намеса в суверенитета на Р България чрез директно заявени намерения и очаквания, свързани с новоизбрания български президент ген. Румен Радев.

На въпрос „Как мислите президентът Румен Радев, който беше избран, дали ще се окаже един от инструментите България да тръгне по такъв път на самостоятелен избор, вън от НАТО и вън от Европейския съюз? Очаквате ли от него това?“, зададен от Георги Коритаров от ТВ плюс, ген.-лейт. Решетников отговаря „Георги, вижте какво, но ние не познаваме г-н Румен Радев сериозно. Много е сложно това да кажем. Но по време на кампанията той се показа като реалистичен човек, реалистичен мъж, като българин, като патриот, разумен човек. Но ние правим тези изводи само от предизборната кампания. Трябва да видим. Знаете, че политиците винаги говорят едно, а после правят друго. Но засега, ако така продължи, той може да изиграе забележителна роля в този процес.“

По-рано, пред Царьград ТВ (руска медия) същият този генерал определя тогава евентуалния избор на ген. Радев като „въпрос номер едно“.

„Въпрос номер две“, според него, е създаването на политически предпоставки и условия за излизането на България от НАТО: „Аз се надявам, че въпросът за НАТО ще бъде въпрос номер две на предстоящите предсрочни избори. В България също дойде време за смяна на елита, пълно разочарование от прозападния курс…“.

Немаловажен е фактът, че целият този процес ще бъде съчетан със „зачистка“ (терминът е зловещ; в сталинския вариант означава буквално прочистване – избиване) на действащия елит от евроатлантически кръгове, определени като „пяната на българската нация“.

Всички тези закани не са отправени от случаен външен фактор, а от високопоставен руски служител – директор на РИСИ към президента на Руската федерация Владимир Путин, и затова не могат да бъдат подминати с престъпно, страхливо мълчание от българските държавни институции. Обратното. Ако България е истински суверенна в избора си да бъде европейска и натовска държава, е длъжна да реагира, за да защити както собствения си суверенитет, така и суверенитета на НАТО. Особено голяма и незаобиколима е отговорността на Народното събрание – институцията, в която преди 23 години бе приета Декларацията за стратегическия избор на България да се интегрира в европейските и атлантическите структури.

Българският Парламент е задължен да упражни своите конституционни правомощия, като приеме Решение за създаване на Анкетна комисия на паритетен принцип от 18 членове – по двама представители от всяка парламентарна група плюс двама независими народни представители. Предметът на Анкетната комисия не са срещите на г-жа К. Нинова и други български политици с ген. Решетников, сами по себе си. Това е техен избор и решение. Достатъчно е българското общество да бъде информирано за тях, което вече се случи чрез медиите.

Предметът на тази Анкетна комисия следва да бъде проучването на всички факти и обстоятелства, свързани с директно заявените намерения за пряка намеса от страна на Руската федерация във вътрешните работи на България с крайна цел изваждането на България от НАТО и ЕС.

По-конкретно, Анкетната комисия следва да проучи:

1. Има ли информация, събрана от българските контраразузнавателни служби, за нерегламентирана намеса във вътрешната и външната политика на България чрез контакти на руски дипломатически, политически и други фактори с представители на български политически партии с цел реализиране на руски политически интереси за сметка на стратегическите интереси на българската държава и българския народ.

2. Има ли събрана информация за външна хибридна война, която се води срещу България, и респективно – разработена ли е стратегия за ефективно противодействие?

ВНОСИТЕЛИ: