​Минчо Спасов: Съдът раздава справедливост, трябва да е над прокурори и адвокати

Няма никакви причини и податки Петко Сертов да е жертва на престъпление

Обсъждането на съдебната власт трябва продължи, трябва съдебната власт повече да не бъде свещена крава. Това обяви по БНТ Минчо Спасов, бивш депутат от НДСВ и председател на вътрешната комисия в парламента.

Спасов разказа любопитен случай от своята адвокатска практика. След некомпетентно решение на Софийски съдия, той сезирал ВСС, но от етичната комисия му отговорили още по-некомпетентно.

Показаха, че не познават законите. Затова реформата трябва да започне от тяхната смяна, посочи Спасов.

По думите му разделяне на ВСС е основен принципен от гледна точка на конструкцията на съдебната власт. Прокуратурата не може да бъде равнопоставена със Съда, защото прокурорите защитава държавата, а съдът – раздава справедливост.

Не може съдът да зависи от прокурорите при вземането на решение, тоест, да кадруват сред съдиите, особено когато знаем, че за всеки съдия и прокурор е особено важно кариерното израстване. Но ние знаем и друго – че не винаги държавата е права, а съдът трябва винаги да е справедлив, той трябва да е и над адвоката, и над прокурора, обясни позицията си бившият депутат.

Минчо Спасов смята, че не трябва да позволяваме да се внедри в обществото мнението, че всички магистрати са “маскари”. Затова той често сравнява съдебната система като болно от левкемия тяло, която убива. 

Най-важното е да не позволим на незрелите и некомпетентни магистрати да вземат връх над опитните и честни прокурори и съдии, които работят като пчелички, но за тях никой не говори, апелира бившият депутат.

Спасов споделя идеята, че прокуратурата трябва има свой Висш съвет, но не трябва да се намаляват правомощията й. Това, което сега й липсва е, че не кореспондира с конкретни отговорности. Тя много често се използва за различни политически и икономически цели, които са извън интересите на държавата.

Помолен да коментира казуса с изчезването на Петко Сертов, бившият председател на вътрешната комисия на НС обясни, че според него за изчезването на бившия шеф на ДАНС няма материална причина, нито информационен податък, че е жертва на престъпление.

Петко Сертов е възпитан и интелигентен човек. Той не е човек, който може да върши мръсни поръчки, не става за тази работа. Затова тезите за извършено престъпление е само в сферата на предположението, смята Минчо Спасов.