​МВР тихомълком подхваща нов лагер за бежанци

Районите, на които са се спрели, са близките до София Драгоман и Сливници

МВР е в процес на трескаво търсене на терен за бежански лагер край сръбската граница, пише Клуб Z, позовавайки се на  източници, с уговорката, че проектът засега се пази в тайна, за да не се бунтуват евентуално местните хора.

Изискването на министерството е той да е поне 20 дка, което говори за размера на начинанието. Районите, на които са се спрели властите, са или в община Сливница, или в Драгоман. На първо време на терена ще бъдат разположени нещо като леки конструкции или дори палатки.

Смята се, че няма да има затруднения с намиране на нужния подходящ парцел, тъй като в двете общини има и доста изоставени поделения. Отделен въпрос е дали той ще се разположи на държавна или на общинска земя.

Заради форс мажорните обстоятелства обаче се работи в условията на „пълна газ“, за да стане центърът факт във възможно най-кратки срокове, допълниха нашите източници.

В понеделник министър Румяна Бъчварова ще участва в междуведомствена среща по въпроса. От само себе си се разбира, че новият лагер е в изпълнение на правителствено решение, но справка в съобщенията на МС не показа такова да е обявявано.

От пресцентра на МВР ни отговориха, че на този етап министерството няма официален коментар на информацията ни.

Преди дни министър Бъчварова отговори на парламентарен въпрос, че ще се разкриват 6 допълнителни центъра за регистрация, за да избегнем ситуация като в Македония. Тя обаче заяви, че няма да оповести къде ще са те. А и център за регистрация е съвсем различно от център за настаняване.