​На площад „Св. Неделя“ софиянци ще почетат жертвите на комунистическия терор

Възпоменателен митинг под надслов "Памет за жертвите на кремълския тероризъм" ще се проведе на 16 април, четвъртък от 19 ч на площад „Св. Неделя“. Той е посветен на 90-годишнината от кървавия комунистически атентат в църквата "Св. Неделя" при който загиват 213 невинни български граждани.

Този зверски акт е атентатът, с най-много жертви в света до 11 септември 2001 г. когато терористи на Алкайда атакуваха кулите близнаци в Ню Йорк. Възпоменанието е организирано чрез социалната мрежа Фейсбук от Групата за обществен натиск, която през февруари и март изкара софиянци в подкрепа на инициативите: "Стоп на кремълската агресия в България", "Свобода за Надя Савченко" и "Памет за Борис Немцов". Организаторите канят българите патриоти и демократи, да поднесат цветя и запалят свещ на поклонението.

На митинга ще бъде поставено категорично искане за пълна и безусловна декомунизация и лустрация в България. Сред ораторите са Александър Малинов, бившите затворници репресирани от комунистическия режим Димитрин Вичев и Петър Бояджиев, както и Манол Глишев и Кирил Чуканов, извършили протестния акт пред МОЧА / мемориал на окупационната червена армия/ в София на 14.04. и задържани от полицията в I РПУ.

Събитието е съгласувано със Столична община, казват организаторите.