​Проф.Божидар Димитров: Бедствието в КТБ се нарича обир

Трагедията в кв.Аспарухово е човешко престъпление

Природни бедствия на територията на България е имало, има и тепърва ще има, коментира пред bTV историкът проф.Божидар Димитров по повод наводненията в кв.Аспарухово, великотърновско и други райони и градушките в София, Монтанско и т.н.

Той посочи, че през VII, VIII, IX, XI и XII век територията на България също често била под вода. Потопи заляли населени места и унищожили земеделската продукция. Огромна катастрофа станала през IX в.: цунами в Черно море помело ниските равнинни местности в Бургаско и Варненско.

През 1942 г. страхотни наводнения се случили в Севлиево и Велико Търново. Преди няколко десетилетия пък скъсване на язовирна стена причинило бедствие във врачанското село Згориград, починали 100 души. Божидар Димитров посочи, че корекции на коритата на Марица и реки, вливащи се в нея, „докарали” наводнения в Тракийската низина.

Историкът заяви, че трагедията в кв.Аспарухово е човешко престъпление – застроено е дере, вследствие на което се образувал изкуствен язовир, залял варненския квартал. Той е доста притеснен от бездействието на софийските кметове през последните 25 години по отношение на Баталова воденица. „Тя е воняща рана в центъра на столицата, там ромит застрояват както си искат”, възмути се професорът. Според него бедствието в Корпоративна търговска банка е чиста проба обир.

Божидар Димитров е категоричен: на България е нужна силна, здрава ръка, която може да бъде осигурена от президентска република. Народът ни още не е узрял за такава форма на управление, след 2-3 години ще се събуди за нея, убеден е той.