​Радан Кънев: Искров, Писанчев и Цацаров не могат да установят истината за КТБ

От големият грабеж в КТБ големите риби ще излязат без загуба, твърди лидерът на ДСБ

В момента нашата най-голяма тревога е, че част от раздадените кредити, които са най-трудно събираеми, се прихващат срещу депозити в банката. Ако този процес действително се развива, това означава, че за сметка на малките вложители и на обикновените длъжници на банката, най-едрите риби ще излязат без загуба от един много голям грабеж. Това казва лидерът на ДСБ Радан Кънев пред вестник "Преса".

"Труден въпрос е да се определят виновниците за ситуацията в КТБ, когато няма сериозно разследване," коментира Кънев. По думите му обаче има огромни пропуски от страна на ДАНС, Главна прокуратура и БНБ и това трябва да се вземе в предвид.

"Това са органи, които още в миналото е трябвало да констатират нередности в работата в банката, евентуални процеси по източване на значителни средства през кухи фирми. А това от само себе си означава, че Иван Искров, Владимир Писанчев и Сотир Цацаров не са хората, които могат да установят истината за това, което се е случило в КТБ. Трябва да я установяват хора, които не са под подозрение, че са участници в процеса", смята още Кънев.

Той допълва, че виждаме кухите фирми, през които са преминавали средства."Проследяването на тези средства не е лесна работа. Но неведнъж подчертаваме, че съществуват фирми в цял свят, които работят точно в такива случаи и установяват посоката на парите много лесно. Българската държава е длъжна да установи тази посока", казва още лидерът на ДСБ. 

Кънев се позовава на медийни разследвания. Той обяви, че за вторник има планирана пресконференцията, на която ще бъдат представени конкретни данни.