​Снимка на Дайнов с прислужник на олигархията вбеси Огнян Минчев

Политологът оттегля подписа си от Манифеста „За Републиката“, заради усещане за задкулисие

Обща снимка на лидера на ПЕС Сергей Станишев с Евгений Дайнов взриви политолога Огнян Минчев. На личната си страница във Фейсбук той публикува гневен коментар:

„Когато на 3 март подписах апела "За Републиката" (който някои патетично наричат "манифест") присъединих гласа си към едно предупреждение, че организираната олигархична престъпност продължава да контролира икономиката и държавата. Това не е нито изненада, нито откровение - това е истина, известна на всички. Но в едно общество на граждани е належащо важните истини не само да се повтарят, а да мобилизират подкрепа за промяна към добро. Затова подписах "За Републиката" - за да подкрепя една гражданска петиция към промяна. За съжаление, днес видях тази снимка на колегата ми Евгений Дайнов в приятелска поза с един от основните политически прислужници на българската олигархия. Не съм привърженик на максимата "Не ме гледай какво правя, гледай ме какво говоря". Напълно е възможно снимката на Дайнов с високопоставения рожденик да е чисто светска гримаса. Тя обаче създава недопустим намек за задкулисие. Най-малкото - вече широко се интерпретира в тази посока. Не се чувствам комфортно да размишлявам на глас "За Републиката" в подобна среда. Проблемът е, че моят подпис е провокирал и други хора да се присъединят към апела "За Републиката". Бих предложил на Евгений Дайнов да оттегли подписа си под този апел. Ако той не го направи в следващите 24 часа - подписът си ще оттегля аз“, категоричен е Минчев. 

Скандалната снимка е направена в хотел „България“ в столицата. Дайнов е гостувал на рождения ден на Станишев, който преди дни отбеляза 50-годишен юбилей. Връзката между Станишев и Дайнов не е изненадваща - синият шаман беше чест гост на семинари на БСП по време на кабинета на Орешарски.