​Снимка потвърждава, че Румен Радев е договарял ремонта за МиГ-29 в Полша

Обвиняем обаче днес е Николай Ненчев, а генералът мълчи

Документална снимка потвърждава, че новоизбраният президент Румен Радев, като шеф Военно въздушните сили на България е бил ръководител на делегация в Полша, за да реши страната ни къде да ремонтира двигателите на самолетите МиГ-29. На самия сайт на Военни авиационни заводи № 2 в Бидгошч е архивирана фотография от посещението на българската делегация. Тогавашният ген. Радев е седнал от българска страна начело на масата за преговори. Визитата е през 20013 г. Военният министър в оставка Николай Ненчев показа експертиза, според която именно новоизбраният президент е

препоръчал на Министерство на отбраната да ремонтира двигателите на самолетите МиГ-29 в Полша. Мотивът му е бил да се търси „диверсификация”.

„В тази експертиза се отправя съвет към мен аз да търся алтернативи за тези двигатели и направо ми се препоръчва Полша. Експертизата ми е дадена от ръководителя на делегацията на България в Полша и е подписана от него – ген. Румен Радев”, поясни Ненчев. „Докладната е от 2014 г. и е отправена към Ангел Найденов, военен министър в правителството на Орешарски. Изготвена е от Румен Радев.

Според Ненчев когато Министерството на отбраната се обърнало за първи път към Полша станало ясно, че ремонтът на МиГ-овете ще бъде доста по-евтин и ще се изпълни в по-кратки срокове.

Сега обаче именно заради тези ремонти с Полша Николай Ненчев е обвиняем. Претенциите на прокуратурата са, че е накърнил и нарушил интересите на руската РСК МиГ. Новоизбраният президент Радев обаче сега мълчи по казуса, въпреки, че червени медиатори обясняват, че атаките срещу Ненчев нямат нищо общо с избора на Радев за президент.