​Таня Андреева: Касата има финансов ресурс за лечебните заведения

Няма опасност за живота на пострадалите при инцидента с дерайлиралия влак

Петимата души, настанени в старозагорската болница след инцидента с дерайлиралия влак, са в стабилно състояние предимно с наранявания на меките тъкани. Прогнозата за тях е добра. Предстои операция на помощник-машиниста, който е с разкъсвания на кръстните връзки на коляното. Това каза министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева в интервю за програма „Хоризонт” на БНР.

Тя посочи, че актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е въпрос на договорка между правителството и Министерството на здравеопазването.

В момента в НЗОК има финансов ресурс, за да изплати дейността на лечебните заведения, увери министърът. Андреева ще положи всички усилия, за да не останат болниците без средства в последните месеци на годината.

Относно новия правилник на Фонда за лечение на деца и правото на обществените организации и медиите да участват реално във вземането на решения, тя коментира, че общественият съвет не е премахнат като орган.

Националният център по наркомании няма да бъде закрит, категорична е Андреева. В сградата на Фонда ще продължи да функционира метадоновата програма, обеща тя.