​Татяна Дончева: Станишев е виновен за разбиването на БСП

Скандалът с Моника не е измислен и той ще се използва от европейската десница

Предупредих още преди време, че процесите на унищожаване на дясното ще бъдат проведени и в лявото политическо пространство. Лявото загуби кауза, това се случи още към 90-та година, но по-късно се осъзна от хората. Лявото сега се крепи на възрастни членове на партията, които продължават да си живеят в миналото. Това призна по bТВ бившата социалистка Татяна Дончева. Тя се похвали, че формацията и „Движение 22” вече е регистрирано като партия и има всички законни права да участва на избори.

Дончева, че сегашният лидер на БСП Сергей Станишев е водач на един от клановете в столетницата и той е основната причина да се разпадне тази партия.

Аз не желая да имам нищо общо повече с БСП. Години наред опитвах да променя нещо, но разбрах, че там нищо положително не може да се случи. Скандалът с Моника Станишева не е измислен, а Сергей е част от него. Мартин Шулц и Свобода създадоха предпоставки да си назначат един председател - Станишев, който ще ги издигне сега за постове в европейските институции, заяви Дончева.

Според нея формацията на Георги Първанов няма реална платформа. Сега ще се опитат да стъпят върху две съществуващи вече партии и да им пришият шапката на АБВ. Това обаче нямало да бъде партията, която Първанов иска реално да представлява, смята Дончева.

Политически много спорно е, че хората на Първанов не ги изключиха и останаха в разкрачено положение. Няма един човек от АБВ, който да ми обясни формулата си – ще стоим в БСП, но ще правим листи в АБВ, а пък после ако станем фактор ще овладеем положението в БСП. Това е глупава ситуация. Вижда се Бареков и Първанов решиха първо да си направят пиара за формациите, а после да ги изграждат. Но може да се окаже, че тези хора няма да могат да участват на следващите избори. Ние тръгнахме в обратна посока. Направихме си малко провинциално отборче – „Движение 21”. Директно на тези евроизбори няма да участваме. За да стане една формация трябва да има време да се създаде. Няма никакъв смисъл да се гърмят патрони, нямаме готови структури. Движение няма нищо общ с БСП, събираме лица, които не са обвързани с партии. Залагаме на хора, които няма какво да губят и искат да си подредят живота.

Дончева алармира, че в момента медиите почти не обръщат внимание какви текстове е и закони се приемат в парламента, а това създава реални възможности да се приемат закони, които да облагодетелстват определи кръгове и лица.

За първи път се внася Наказателен кодекс, а министърът на правосъдието не може да каже какво се случва и какво се променя. Скандална е ситуацията и с закон за МВР, приет на първо четене. Според него полицаите щели да могат да работят на часно, маха се конкурсното начало, това са опасни експерименти, алармира Дончева. Тя е категорично, че от исконето на Протестна мрежа да се разследват Бареков, Пеевски и Цветан Василев няма да излезе нищо.