2-ма българи мераклии да заживеят на Марс

Двама българи са сред желаещите да получат еднопосочен билет до Червената планета. Това са студентката Надежда Томова (29 г.) и безработният Пламен Николов (31) еднопосочен билет за Марс.

 Те са заплатили по $ 14 (20,84 лв. по курса на БНБ в петък) за участие в глобалния проект на "Марс уан". Амбициите на холандските частници е да основат първата човешка колония на Марс през 2023 г. и да я показват на живо по телевизията.

В презентацията си Пламен казва, че е със средно образование и в момента е безработен, но има трудов стаж из цяла Европа. Допирът му до много различни култури го научил да се адаптира лесно към каквато и да било среда.

Надежда пък споделя, че има спортно образование и почти е завършила магистратура по психология. Определя се като сериозен човек, който изненадващо често разсмива околните, допълва "Труд".

Регистрацията за участие в проекта започна на 22 април и продължава до 31 август т.г. Записването става на сайта mars-one.com с едноминутен видеоклип и еднократна такса, съобразена с финансовите възможности на гражданите на съответните държави. Бурундийците и афганистанците, например, плащат по $ 5, а катарците - $ 73. 

До вчера записаните мераклии бяха над 78 000, но реално само 4-ма ще са щастливците, които ще заживеят на Червената планета. Засега най-много мераклии има от САЩ - 17 324 души, Китай - 10 241, и Великобритания - 3581.

Шефът на "Марс уан" Бас Лансдорп споделя, че много се надява броят на кандидатите да станат марсианци ще надхвърли половин милион. А задължително условие за допускане до участие е поне 18-годишна възраст.

Веднага след края на регистрацията ще бъдат подбрани между 15 000 и 30 000 души. До 2015 г. броят на кандидатите ще бъде сведен до 40. Те ще бъдат разделени на групи по четирима и ще почнат тежки 7-годишни тренировки в пустинни условия.

Целият процес ще се показва в риалити тв формат в целия свят. Накрая зрителите ще изберат с гласуване щастливците, които да полетят на 14 септември 2022 г. и ще кацнат на Марс след 7-8 месеца. Шоуто щяло да продължи и от Червената планета. На всеки две години след това колонията щяла да се допълва с по още четирима астронавти.

"Марс уан" смята, че проектът им до първия полет ще струва $ 6 млрд., включително за комуникационен сателит, който ще бъде изстрелян догодина, и 8 безпилотни мисии през 2016-2021 г. за доставка на Марс на 6 модула на бъдещата база и два роувъра.

Ако това стане реалност, холандските частници ще изпреварят поне със 7 години НАСА, която, макар и по-амбициозна от космическите агенции на ЕС, Русия и Китай, смята да прати хора на Марс най-рано през 2030 г.

Досега най-голямото постижение в човешкия стремеж към Марс е еднотонната сонда "Кюриосити" на НАСА, която кацна на Червената планета миналия август. Пилотиран космически кораб с 4 души ще е поне с размерите на космическа совалка и ще е доста по-тежък. А там атмосферата, която се състои основно от въглероден диоксид, е доста по-рядка от земната.

Налягането на 10 000 метра над повърхността на Марс е равно на това на 40 000 метра над Земята, което означава, че засега не разполагаме с технологии за безаварийно кацане на Червената планета.

Разстоянието дотам варира между 56 млн. и 400 млн. км в зависимост от положението на Земята и Марс в орбитите им около Слънцето. "Марс уан" все още няма отговор за справянето с рисковете от космическата радиация и психологичните проблеми от тясното пространство в космическия кораб например.