7 млн. гласуват за нова АЕЦ

В 6:00 ч тази сутрин започна гласуването на първия референдум след 10-ти ноември 1989 г.

6 949 120 имат право да заявят своята гражданска позиция и да гласуват с "да" и "не" на въпроса "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?". По традиция първи пред избирателните урни да упражнят правото си на глас бяха пенсионерите. Вотът ще бъде охраняван от 14 000 полицаи.

Досега от Централната избирателна комисия не са констатирани нарушения във всичките 11 600 секции. Бюлетината съдържа две квадратчета, едното от които трябва да се зачертае с Х със син химикал. В пликовете не трябва да се слагат предмети или да се пише друго освен официалния знак. В противен случай вотът ще бъде невалиден. Ако някой допусне грешка, има право на втори шанс, след което няма право да гласува повече.

Преди гласуването социолози предсказаха вяла избирателна активност заради размиването и скандалите, които предшестваха референдума по време на дебатите. За да бъде валиден изборът, 4 345 450 души трябва да кажат "да" за строежа на нов АЕЦ. До гражданското мнение се стигна, след като инициативен комитет на БСП успя да събере 700 000 подписа на граждани, които искат построяването на нова атомна електроцентрала.