АБВ стяга коалиция, пази в тайна партньорите си

На предстоящите избори за евродепутати АБВ ще се коалира с извънпарламентарно представени партии, , като в момента се водят преговори с "половин дузина партии". Това стана ясно от думите на президента Георги Първанов (2002-2012) при откриване на офис на АБВ във Варна. 

Той отказа да посочи кои са партиите, тъй като, по думите му, "натискът е много силен".

В процеса на коалиране ще има два кръга - с партии, които ще влязат в коалиционното споразумение, и с партии, които ще са партньори. За следващи избори коалицията ще се разширява.

На предстоящите избори през май АБВ ще се яви със своя самостоятелна листа. Движението ще участва и в предсрочни парламентарни избори, ако до такива се стигне, заяви лидерът на АВБ. Според него обаче, технологичното време за провеждане на избори „2 в 1" буквално се изчерпва.

АБВ не е създадено, за да пречи на някого. Но ще бъде конкурент на всички парламентарно представени партии, изтъкна още Георги Първанов.

Тежката зависимост на управляващи и парламентарна опозиция от задкулисни кръгове продължава и се разраства, независимо от това, че се правят опити да се отвлече вниманието. Такъв ефект имат и дебатите по Изборния кодекс, коментира президентът Първанов.

Според лидера на АБВ именно Пеевски е символ на задкулисието в България. А ако не се сервирала толкова власт, нямало как тя да се изконсумира от ДПС, и особено от кръга Пеевски.

Георги Първанов припомни позицията на АБВ, че изборната агитация трябва да се провежда на официалния език в страната. Той допуска, че въпросът с агитацията ще се реши с постигане на договореност между управляващите. „ДПС и без това си агитират на турски език на своите събрания. БСП ще се съгласи да приеме формулировката на ДПС по проблема с уседналостта, с което практически ще им направи поредната голяма услуга", коментира той.